Türkiye Basketbol Federasyonu Milli Takımlar Psikoloğu Esra Karagöz, meslek tecrübelerini KTO Karatay Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencileri ile paylaştı. Psikolog Karagöz “Spor psikolojisi, sabır gerektiren dünyada uygulanan bir alan olmasına rağmen ülkemizde çok yeni. Her şey kötü gittiğinde insanlar bir psikoloğun ihtiyacını hissediyor” dedi.
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Psikolojik Etkileşim Topluluğu tarafından "Spor Psikoloğu Kimdir?" başlıklı bir konferans düzenlendi. KTO Karatay Üniversitesi’nde düzenlenen programda; Türkiye Basketbol Federasyonu Milli Takımlar Psikoloğu Uzman Klinik Psikolog Esra Karagöz, meslek tecrübelerini paylaştı, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
“Spor Psikolojisi Ülkemizde Çok Yeni Bir Alan”
Türkiye’de mesleğin tam olarak öneminin anlaşılmadığına değinen Psikolog Esra Karagöz, “Spor psikoloğu olmak süreç gerektiriyor. Her şey kötü gittiğinde insanlar, takımlar bir psikoloğun ihtiyacın hissediyor ve çalışmak istiyor böyle bir durumda başarı olamaz. Spor psikolojisi, sabır gerektiren dünyada ve Avrupa’da çok fazla araştırma yapılan uygulanan bir alan olmasına rağmen ülkemizde çok yeni. Bazı sporcuların bir değil, onlarca alanı ile ilgili yardım alabileceği psikoloğu var.” diye konuştu.
“Spor Psikoloğu, Saha İçini Saha Dışından Takip Eder”
Spor psikologları olarak bizlerin en önemli argümanı gözlemdir diyen Karagöz, “Saha içini saha dışından takip ediyor, sporcularımızla bu doğrultuda görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Her bireyin motive olma şekli farklıdır, bazılarını başarı odaklı motive ederken diğer bir sporcu da olumsuzluğa sebep olabilir. Mesleğin anahtarı bireyleri takımı, içerisinde bulunduğu ortamı iyi gözlemlemek ve tanımak bizim anahtarımızdır. Herkes sorununu anlatmayabilir bunu anlayacak, sporcuyu gözlemleyecek olan psikoloğudur.” ifadelerine yer verdi.
Spor psikolojisinde uzmanlaşmak isteyen KTO Karataylı Psikoloji öğrencilerine tavsiyelerde de bulunan Esra Karagöz, öğrencilerin eksikliklerini gidermeleri için alanlarında mutlaka pratik yapmalarını ve mücadeleci olmalarını önerdi.

17 Aralık 2018

Bireyler ve Spor Takımları, Her Şey Kötü Gittiğinde Bir Psikoloğa İhtiyaç Duyuyor Bireyler ve Spor Takımları, Her Şey Kötü Gittiğinde Bir Psikoloğa İhtiyaç Duyuyor