KTO Karatay Üniversitesi’nin yapımcısı olduğu, Anadolu Selçuklu Devleti’ni yıkmak için yola çıkan Moğollar ile devleti korumak için savaşan Selçuklu Emiri Celâleddin Karatay ile Ahi Teşkiâtı’nı ve dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olan Kösedağ Savaşı’nı konu alan "Direniş Karatay" filmi Katar Hava Yolları uçuşlarında gösterilecek.
Türkiye-Katar ilişkileri başta ticaret, sanayi, ekonomi ve savunma olmak üzere son yıllarda her alanda güçlenerek ivme kazanıyor. Bu gelişmeler aynı zamanda iki ülke arasındaki eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerine de yansıyor.
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi de Katar Hava Yolları ile kültürel anlamda bir iş birliğine imza attı. Selçuklu Emiri Celâleddin Karatay’ın hayatının anlatıldığı, geçtiğimiz Mart ayında Türkiye’de sinemaseverler ile buluşan “Direniş Karatay” filmi, artık Katar Hava Yolları uçuşlarında izlenebilecek.
6 Ay Boyunca Gökyüzünde Tüm Uçuşlarda
Filmin Katar Hava Yolları’nda gösterilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, “Son yıllarda atılan adımlar da göstermektedir ki Katar ve Türkiye bugüne kadar hiç ayrı düşmemiştir. Siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan ilişkilerimiz gün geçtikçe güçlenmektedir. Katar, bizim için hem zor gün hem iyi gün dostudur. Gerçekleştirdiğimiz film gösterimi anlaşması ile de bu ilişkiler perçinlenmekte, birlik, beraberlik, mücadele, ortak akılla hareket duygusu iki millet için de ayrı bir önem kazanmaktadır. Bir mücadele filmi olan Direniş Karatay’ın, kardeş ülkenin hava yolu şirketi Katar Hava Yolları’nda gösterimi ile filmi daha da anlamlı hâle gelmiştir.” diyerek hayırlı olması temennilerinde bulundu.

Türk Sinema Tarihinin En Görkemli Savaş Filmi

Kösedağ Savaşı’nın beyaz perdeye yansıtıldığı film, Türk sinema tarihi açısından birçok ilki bünyesinde barındırıyor. Anadolu Selçuklu Devleti’nin ilk kez tek başına bir sinema filminde ele alındığı Direniş Karatay, aynı zamanda ilk kez üniversite yapımcılığıyla hazırlanan bir film olma özelliğini taşıyor. 35 bin metrekare kapalı alanda, 3 bin 500 metrekare bluebox stüdyosu kullanılarak çekilen filmin platosu, tamamıyla KTO Karatay Üniversitesine ait. Aynı zamanda bu plato Türkiye’nin ilk Selçuklu platosu olma özelliğine de sahip. Stüdyo çekimleri esnasında savaş sahneleri için uluslararası standartta 45 kişilik dublör ekibin yanında, sette 500 kişi görev aldı. Bu sahnelerde bine yakın özel tasarım ok, yay, kılıç, mızrak ve kalkan kullanıldı.

20 Aralık 2018

Katar Hava Yolları Direniş Karatay ile Uçacak