Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü tarafından, ilk olarak Denizli’de yer alan Kızıldere III Jeotermal Enerji Santrali’ne, ardından Aydın’da bulunan Dora 3A Jeotermal Enerji Santrali’ne ve son olarak yine Aydın’da bulunan Efeler Jeotermal Enerji Santrali’ne 21-22 Kasım 2019 tarihleri arasında teknik bir gezi düzenlendi. Gezi, Makine Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencilerinden, bitirme projesi kapsamında “Laboratuvar Ölçekli Organik Rankine Çevrimi Sistemi Analizi, Üretimi ve Test Edilmesi” üzerinde çalışan sekiz öğrencinin, Proje Asistanı Kamil ÖZPINAR ve Öğr. Gör. Sadık ATA’nın katılımıyla gerçekleşti.
Bu teknik gezi ile çalışması yapılan ORC sisteminin uygulanışını sahada daha detaylı inceleme fırsatı bulan öğrenciler, ORC teknolojisinin üç farklı uygulama alanı olan; Termodinamik, Uygulamalı Termodinamik ve özellikle Termik Santraller dersleri ile sahip oldukları teorik tüm bilgilerini pratik bilgilerle birleştirerek gözlem yapma şansı elde ettiler. Edindikleri bu bilgileri kendi sistemleri ve tasarımı ile bağdaştırabilmek için birçok soru sorma imkânı buldular.
Öğrenciler teknik gezinin ilk gününde, Denizli’de yer alan ve Zorlu Enerji’ye ait olan, M-Bütan akışkanı kullanılan ve Türkiye’nin en büyük Jeotermal Enerji Santrali olan Kızıldere III Jeotermal Enerji Santralini gezdiler. Burada jeotermal santral sahası içinde yer alan tüm bileşenlerin sahip oldukları sıcaklık, basınç gibi değerlerin izlenebildiği kontrol odalarını inceleme imkânı buldular. İkinci günde Aydın bölgesinde gezilerine devam ettiler. Türkiye’de kurulan ilk özel jeotermal santral ve Türkiye’nin 8. büyük jeotermal santrali özelliklerine sahip MB Holding’ e ait olan DORA 3A santralini incelediler. M-Bütan akışkanı kullanılan bu santralde, jeotermal sistemlerin çalışma prensipleri ve bu sistemlerdeki bileşenler hakkında çok daha detaylı bilgi alma fırsatı buldular. Son olarak  Güriş Holding’e bağlı ortağı olan Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 7 üniteden oluşan ve toplamda 210 MWe’ lik bir kurulu güce sahip, Pentan akışkanı kullanılan Türkiye’nin en büyük 2. Jeotermal Enerji Santrali olan Efeler Jeotermal Enerji Santrali’ni ziyaret ettiler.
Yapılan teknik gezi ile Türkiye’de bulunan en önemli üç jeotermal enerji santralini ziyaret eden KTO Karatay Üniversitesi öğrencileri, yenilenebilir enerji kaynakları arasında jeotermal enerjinin yeri ve Türkiye’nin kendi yenilenebilir enerjisini üretebilmesinin önemi konusunda bilgi sahibi oldular. Yapılan teknik gezi bitirme projesi olarak “Laboratuvar Ölçekli Organik Rankine Çevrimi Sistemi Analizi, Üretimi ve Test Edilmesi” konusu üzerinde çalışan öğrenciler için son derece faydalı olmuş, üzerinde çalıştıkları deneysel sistem konusunda ilerlemelerine büyük ölçüde katkı sağlamıştır.

03 Aralık 2019

Makine Mühendisliği Bölümü Öğrencileri Teknik Gezi Düzenledi Makine Mühendisliği Bölümü Öğrencileri Teknik Gezi Düzenledi Makine Mühendisliği Bölümü Öğrencileri Teknik Gezi Düzenledi